Wat te doen tegen rouwvliegjes?

We hebben er waarschijnlijk allemaal wel eens last van gehad: rouwvliegjes. Ze doen in principe geen kwaad, maar het is wel vervelend om ze in huis te hebben. U komt er immers niet zo snel vanaf. Ook is het zo dat de larven van rouwvliegen wél kwaad kunnen. Maar wat zijn rouwvliegjes nu precies, waar komen ze op af en het belangrijkste: hoe kun je rouwvliegjes bestrijden? Dat kunt u lezen in dit blog.

 

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zijn hele kleine, zwarte vliegjes die vrij veel op fruitvliegjes lijken. Ze leven van en in plantaardig materiaal, zoals bijvoorbeeld potgrond. Om die reden ziet u waarschijnlijk vaak rouwvliegjes rondom planten in huis. Ze komen uw huis dan ook vaak binnen via een nieuwe plant of nieuwe, verse potgrond. Hier kunnen namelijk al eitjes of larven in zitten.

 

Waarom moet u rouwvliegjes bestrijden?

De larven zijn schadelijk voor planten, omdat ze van levende wortels eten. Hierdoor kan de plant minder goed voedingsstoffen en water opnemen. Ook zorgt het ervoor dat er meer kans ontstaat op schimmels en bacteriën. De volgroeide rouwvliegjes eten voornamelijk dode plantenresten, waardoor zij geen of nauwelijks schade aanrichten. De reden waardoor rouwvliegjes lastig te bestrijden zijn, is omdat zij tot wel 200 eitjes per keer kunnen leggen.

 

Hoe bestrijdt u rouwvliegjes?

Er zijn verschillende manieren waarop u dit kunt doen. Zo kunt u aaltjes tegen rouwvliegjes inzetten. Het is een biologische manier van bestrijden en dus niet schadelijk voor mensen, dieren of planten. De aaltjes kunt u met water aan de potgrond toevoegen. Wanneer ze daar beland zijn, kunnen ze de larven doden door ze te parasiteren. Hierdoor kunnen ze niet meer volgroeien tot volwassen rouwvliegjes. Het fijne aan dit product is dat het ook nog eens geurloos is. Het is dus slim om aaltjes tegen rouwvliegjes te kopen en alle kamerplanten hiermee te behandelen. Op die manier kunnen de overlevende rouwvliegjes niet in een andere plant opnieuw beginnen.

 

Wat kunt u nog meer doen?

u kunt er ook voor kiezen om de potgrond van de kamerplanten te laten uitdrogen. Dit vertraagt de ontwikkeling van rouwvliegjes. Het nadeel is echter dat de ontwikkeling niet geheel gestopt wordt en het dus eigenlijk alleen een tijdelijke oplossing is. Ook kunt u plakstrips in huis hangen waar de vliegjes aan blijven vastplakken. Hiermee voorkomt u dat de vliegjes meer eitjes leggen. Weet u zeker dat de larven alleen in één pot zitten? Dan kunt u deze afsluiten met huishoudfolie, om te voorkomen dat de larven de pot verlaten. Uiteindelijk zullen ze daardoor afsterven.

Geef een antwoord