Compost in de tuin

Elke doe het zelf klusser aan huis is wel eens de tuin ingedoken om er een nieuw uiterlijk aan te geven. Wanneer je een bestaand huis nieuw hebt gekocht kan het zijn dat de indeling je niet bevalt en dat je op zoek gaat naar een stijl die wel bij je past. Als je net een nieuwbouwwoning hebt gekocht is er vaak nog helemaal geen tuin en moet je vanaf het begin beginnen. In beide gevallen is er sprake van een onderdeel dat altijd nodig is, compost. Compost bestaat uit plantaardige resten. Bij goede kwaliteit compost bestaan deze plantaardige resten uit selectief ingezamelde producten. Die is vaak grasmaaisel, bladeren en snoeihout. Deze resten worden door micro-organismen afgebroken tot een substantie die humus wordt genoemd. Doordat compost bestaand uit natuurlijke rest producten is het 100% natuurlijk.

Maakproces

Het maken van goede compost is een aardige kunst. Tuinafval wordt als eerst heel erg klein gemaakt. Dit nieuwe kleine materiaal wordt uitgespreid neergelegd, nat gehouden en goed belucht. Dit proces is heel bijzonder, want er wordt een temperatuur van gemiddeld 70 graden bereikt. Als laatste stap vind er afzeving plaats. Na deze afzeving is een compost van goede kwaliteit klaar voor gebruik. Dit wordt ook wel een kiemvrij compostproduct genoemd. Dit component wordt gebruikt bij het samenstellen van allerlei producten die in de tuin worden gebruikt. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan tuingrond, bomengrond en zelfs bemest zand.

Compostgebruik

Wanneer u aan de slag gaat in uw tuin is compost één van de meest voorkomende onderdelen, behalve als u van plan bent de hele tuin te bestraten. Compost zorgt ten eerste voor een mooie kruimelstructuur in uw tuin. Door de luchtige structuur en de rijke hoeveelheid voedingstoffen in compost is het een perfecte start voor de nieuwe planten in uw tuin. De eerder genoemde humus speelt een belangrijke rol in het compostgebruik. Deze humus zorgt namelijk voor de goede kruimelstructuur. De organische stoffen in deze samenstelling helpen om een grond met bijvoorbeeld dikke harde kluiten sterk te verbeteren. Hierom is het gebruik van een goede compost. In de juiste hoeveelheid, heel belangrijk. Compost kopen is daarom op zichzelf al een lastige taak. Voor een stuk grond is bijvoorbeeld 25l compost per m2 nodig. Bij bomen en struiken is dit 20l per m2. Bij bloemperken is dit 5l per m2. Omdat deze verschillen zo groot zijn is het belangrijk om u van tevoren goed in te lezen en plannen te maken voor uw tuin.

Geef een reactie