Leren golfsurfen in Nederland

Nederland is natuurlijk een land vol met water. We liggen aan zee, hebben gigantisch veel rivieren en natuurlijk ook belachelijk veel neerslag elk jaar. Maar gelukkig zijn wij Nederlanders erg goed in omgaan met al dit water. Niet alleen omdat we dijken bouwen maar ook omdat we houden van de sporten die we op het water kunnen doen. Aangezien Nederland ook een heel erg winderig land is zijn twee van de populairste watersporten die we hebben windsurfen en kitesurfen. Vele Nederlanders gaan op winderige dagen de zee of een van de vele meren op om te kitesurfen of windsurfen. Maar er is natuurlijk nog een andere surfsport die wereldwijd bekender en populairder is dan windsurfen en kitesurfen. Dat is natuurlijk golfsurfen.

Golven in Nederland

Een van de redenen dat golfsurfen minder wordt beoefend in Nederland is omdat we over het algemeen niet zulke golven hebben als andere landen zoals Frankrijk, Portugal en natuurlijk Bali, Australië en Hawaii. De reden hiervoor is de ligging van Engeland die recht naast Nederland ligt. Als er op de Atlantische oceaan door stormen goede golven worden gecreëerd dan rollen deze niet naar de Nederlandse kust maar landen ze aan de westkust van Engeland of Ierland. En als er een storm recht voor de Nederlandse kust is worden de golven niet heel erg wild. Daarnaast zijn er weinig golven in de zomer wanneer de meeste mensen naar de zee gaan.

Toch surfen

Desondanks is het wel degelijk mogelijk om in Nederland te surfen, zeker als je een beginner bent. Als beginner surf je namelijk voornamelijk in het schuim nadat de golven gebroken zijn. Het beste jaargetijde om te surfen in Nederland is in de lente, dan zijn er namelijk de beste golven in de Noordzee. Het nadeel is wel dat de Noordzee op dit moment ontzettend koud is. Zorg ervoor dat je een dikke wetsuit hebt en ook wetsuit handschoenen. Op deze manier is het goed te doen. Als je een beginner bent zul je waarschijnlijk een groot surfboard nodig hebben. Een groot epoxy board is ideaal.

Surfen in het buitenland

Als je begint met surfen in Nederland wil je uiteindelijk natuurlijk toch mooiere golven gaan surfen. Dan kun je op surfvakantie. De beste locaties in Europa zijn Frankrijk en Portugal. Deze locaties zijn vooral goed in het najaar. In Portugal worden zelfs de hoogste golven ter wereld gesurft in het najaar. Natuurlijk zul je dit als beginner niet doen maar het betekent wel dat er mooie golven zijn.

Geef een reactie