Waarom is inkt voor de printer zo duur?

Een printer is infaam door de vele gebreken die ermee gepaard gaan. Zeker als een printer bijna nooit gebruikt wordt lijkt het alsof er altijd wel iets niet goed werkt. Als je thuis, net als ik, eens in de zoveel tijd een belangrijk document moet uitprinten is dit flink vervelend. Daarnaast is inkt voor een printer ook erg duur. Dit terwijl een printer vaak juist zo goedkoop is. Er wordt wel eens gegrapt dat je beter nieuwe printers kan kopen dan de inkt te vervangen. Misschien vraag jij je net als ik ooit af waarom inkt voor de printer relatief zo duur is. Is het materiaal dat gebruikt wordt gewoon zo waardevol? Of zit er meer achter, zoals een strategie om geld te verdienen? Ik kan het je alvast verklappen, dat laatste antwoord is het goede antwoord. Ik leg het je hier uit.

Razor and blade model

Er is geen goede Nederlandse term voor dit verdienmodel, maar we kennen het allemaal. De strategie die producenten van printers toepassen is er een die toegeschreven wordt aan meneer Gilette, maker van het welbekende merk voor artikelen gerelateerd tot scheren. Deze man bedacht dat inkomsten over een lange termijn vaak meer waarde hebben dan over een korte termijn. Door wegwerpmesjes te gebruiken in scheermessen bleven mensen terugkomen om nieuwe mesjes te kopen. Dit model is over de jaren op veel manieren hergebruikt, aangepast en verbeterd, en het is ongeveer wat bedrijven die printers produceren ook doen. Andere bekende voorbeelden zijn camera fabrikanten die speciale film verkochten of telecomproviders die een telefoon goedkoper aanbieden.

Hoe het werkt bij printers

Je voelt hem misschien al aankomen, maar het hierboven beschreven model wordt vrij precies hergebruikt voor printers. In deze vergelijking kan je de inkt zien als de wegwerpmesjes. Door printers relatief goedkoop aan te bieden zijn er meer klanten die de inkt blijven kopen die bij de printer hoort. Het is zelfs prima als een bedrijf verlies draait op de printers, want zij kunnen dit toch terugverdienen met de inkt. Het lijkt een beetje een scheve manier van handel drijven, maar het is heel gebruikelijk over de hele wereld.

Goedkopere inkt

Het nadeel voor de bedrijven die printers produceren, maar het voordeel voor de consument, is dat inkt voor printers heel goed nagemaakt kan worden. Inkt cartridges worden online voor een fractie van de prijs aangeboden, en doen niets onder voor de kwaliteit van de officiële inkt. Die inkt is namelijk niet duurder omdat de kwaliteit beter is, maar omdat het verdienmodel daarvan afhangt. Ik zou zeggen, koop lekker die goedkopere inkt, dat scheelt echt een hoop geld.

Geef een reactie