Merlot: een geurige, intense klassieker

Er is geen wijnliefhebber die nog nooit een glas Merlot heeft gedronken. Of je er ook van houdt, dat ligt aan je persoonlijke voorkeur. Toch kan deze toegankelijke druif rekenen op een grote schare fans. Liever een toegankelijk, prettig geprijsde doordrink Merlot, of een krachtige Bordeaux wijn? Geen zorgen. Merlot kan het allemaal.

Fruitig

Een rode wijn zoals Merlot, is soms lastig te herkennen. Just vanwege al die verschillende karakters die de wijn kan hebben. Zo zijn er soepele en fluweelzachte Merlot wijnen, maar kunnen ze ook behoorlijk krachtig van smaak zijn. Het is wel een fruitige druif, waar de geur en smaak van pruimen er eigenlijk altijd wel in is te ontdekken. Een lichte Merlot kan levendig, fris zijn met zelfs ietwat grassige ondertonen. Maar in een warm klimaat, waar Merlot heel rijp kan worden, kan de wijn al snel zwaar en alcoholrijk zijn. Naast pruimen vind je dan aroma’s van koffie, drop, specerijen en cacao.

Toegankelijk

Over het algemeen is Merlot zacht en vriendelijk, een echt toegankelijke wijn die heel goed op borrels en verjaardagen geschonken kan worden. Juist door die toegankelijkheid is de druif over de hele wereld populair. Zo staat Merlot onder meer aangeplant in Frankrijk, Californië (Verenigde Staten), Chili, Argentinië en Zuid-Afrika. Elk land en elk gebied wordt weer getypeerd door een ander terroir en dus zijn al die wijnen ook verschillend. Zet eens verschillende Merlot wijnen uit deze landen naast elkaar en proef het verschil.

Bordeaux

Franse Merlot wijn is vooral bekend uit Bordeaux. Op de zogeheten Rechteroever speelt de druif de hoofdrol in de wereldberoemde wijnen van Pomerol en Saint-Émilion. De druif kan goed tegen vochtige, koude bodems en geeft hoge opbrengsten in de wijngaard. De kalkrijke kleibodems van de Rechteroever zijn uitstekend voor de groei van de druiven. Doordat de wijnen van de Rechteroever een groter aandeel Merlot in de blend bevatten, zijn deze wijnen vaak rijper en zachter van smaak dan wijnen van de Linkeroever. Daar domineert de druif Cabernet Sauvignon.

Bij het eten

Merlot wordt niet alleen in Bordeaux vaak in een blend gebruikt, maar ook in andere delen van de wereld. Al vinden monocépages ook gretig aftrek. Merlot kan prima bij de borrel gedronken worden, maar is ook uitstekend te combineren met verschillende gerechten. Chili con carne, gegrilde ham, lamsburgers of stoofschotels, ze passen allemaal prima bij een glas Merlot. Vegetariërs kunnen deze wijn combineren met geroosterde groenten als pastinaak, flespompoen en wortels. Uiteraard heerlijk gekruid met wat salie of tijm.

Geef een reactie