Dieren en hun verzorging

Is het door hun onhandigheid, hun koppigheid of hun liefheid? Over één ding is bijna iedereen het eens, huisdieren zorgen altijd voor plezier.

Mensen en dieren

Op sociale media zijn filmpjes met honden, katten of andere dieren, waarschijnlijk het meest bekeken van alles wat verschijnt. Grappige bloopers met katten en komkommers, behulpzame honden die boodschappen doen en pluizige konijntjes die iedereen vertederen, het passeert  allemaal de revue. Idem dito voor animatiefilms en kinderprogramma’s waarin de rollen vaak worden ingevuld door beesten in plaats van mensen. De klassieke Disney-films zijn waarschijnlijk het beste voorbeeld. Zo vreemd is dat niet. In vele huisgezinnen zijn dieren een volwaardig lid van het gezin dat evenveel liefde krijgt als de andere leden. Ook een groot aantal singles hebben een huisdier als trouwe vriend. Soms liggen ze zelfs mee in bed, kijken ze mee televisie of eten ze mee aan tafel.

Ook al hebben we soms de neiging om onze dieren menselijke eigenschappen toe te dichten, het zijn en blijven beesten met hun eigen beestachtige behoeften.

Zorgen voor dieren

Net als alle levende wezens, hebben huis- en gezelschapsdieren aangepaste voeding, behuizing en verzorging nodig. De geschikte producten schaf je best aan in een dierenwinkel. Zo’n zaak wordt immers vanuit een passie opgestart. Het grote voordeel is dan ook dat de uitbaters meestal zelf dierenvrienden zijn. Bovendien weten ze het best wat er allemaal verkrijgbaar is en hebben ze een goed zicht op wat het meest geschikt is voor je dier. Ze zullen hun kennis graag met je delen.

Voor een dier zorgen is niet evident. Sommige soorten hebben veel zorg en aandacht nodig. Als je een huisdier wil nemen, maar je twijfelt of je de nodige tijd kan opbrengen, kan je best op voorhand even opzoeken wat je kan verwachten. Tegenwoordig heeft elke dierenwinkel wel een website waar je al heel wat informatie kan terugvinden. Zo kan je een onderbouwde keuze maken: wordt het een hond, een schildpad of ga je toch voor de kleurdwerg?

Schattige kleurdwerg

Weet jij wat een kleurdwerg is? Het heeft niets  met sprookjes te maken, maar het is een dwergkonijn, één van de vele soorten die er bestaan. Of ze nu hangoren of rechtopstaande oren, lange of korte haren hebben, allemaal zien er even schattig uit. De beestjes hebben een zachtaardig karakter, maar denk er aan dat ze niet van nature tam zijn. Je moet ze laten wennen aan menselijk contact door er veel aandacht aan te besteden. Eens je het vertrouwen van je konijntje gewonnen hebt, kan je het zelfs trainen. Daar is wel een stevige portie geduld en volharding voor nodig, maar het kan. Zoals elk ander dier heeft een dwergkonijn een goed uitgebalanceerde voeding nodig die bestaat uit een mix van droogvoer en verse groenten of gras. Let wel op dat je niet overdrijft met vers eten. Elke dag schoon water is noodzakelijk. Ook hebben konijnen vaak wel wat plaats nodig. Als je vragen hebt bij de zorgen die konijntjes nodig hebben, vraag dan zeker advies aan je dierenhandelaar of een andere kenner.

Geef een antwoord