Koffie, een wereldwijd succes!

Coffee all day, everyday. We hebben het gewoonweg nodig. Opstaan zonder koffie is niet hetzelfde en de geur van het zwarte brouwsel in de ochtend alleen al, het doet iets met je. Overal waar je gaat, worden de cappuccino's, latte’s, espresso’s en flat whites je om de oren geslingerd. En we gaan er graag in mee. Een tasje hier, een tasje daar. Maar hoeveel koffie drinken we wereldwijd en in welke landen zetten ze de meeste bakjes ‘pleur’?

Hoeveel koffie precies?

We hangen er collectief aan, in België, in Nederland en vér daarbuiten. Koffie is gezond, maar uiteraard in beperkte mate. En hoewel je behoorlijk los kan gaan met koffie, als je over de 6 tasjes per dag zit moet je er misschien toch even aan de rem trekken. De Belgen nuttigen allemaal samen per dag wel 19,5 miljoen koppen van de zwarte vloeistof.
Maar hoe zit het met de globale koffieconsumptie? Wel, wereldwijd drinken we elke dag met z’n allen 2,25 000 000 000 tassen koffie. En het houdt niet op, de laatste 40 jaar zou de wereldwijde consumptie maar liefst verdubbeld zijn! Sta je bij het horen van deze aantallen nog niet stijf van de cafeïne? Pak er een tasje bij en lees rustig verder.

Sinds wanneer drinken we koffie?

Koffie wordt geteeld in voornamelijk Zuid-Amerika. Met Brazilië als de grootste producent van koffie, maar gek genoeg zijn het de westerlingen die zo ‘hooked’ zijn aan het goedje. We drinken het ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds na het eten of gewoon, de hele dag door. Het is een deel van onze cultuur en dat is al even zo. Vanaf de 17e eeuw sijpelde koffie langzaam ons leven in en mét succes. Door de eeuwen heen is de vraag naar koffie in Westerse landen alleen maar gestegen. Vroeger was koffie drinken minder gangbaar en was het zwarte goud voorbehouden aan de elite en het rijke volk. Gelukkig kunnen wij nu in elke supermarkt en zelfs van thuis uit makkelijk koffiebonen kopen. Dagelijks een kopje of 5? De normaalste zaak van de wereld!

Koffie koploper

Dat we in Europa per dag stevig wat tassen achterover slaan, weten we al langer. De Nederlands moeten bijvoorbeeld zeker niet onder doen voor de Belgen. Maar Scandinavische landen zijn veruit dé koplopers op gebied van koffieconsumptie. In koudere landen smaakt zo’n warme oppepper het des te meer, zou je kunnen denken.  In de landen top drie van ‘Europese koffieliefhebbers’ staan: op 3 Nederland, op 2 Noorwegen en op kop Finland met gemiddeld tweeënhalve tas koffie per dag.

Ben jij zelf een fervente koffiedrinker? Kan jij niet aan je favoriete filterkoffie of de nieuwste Nespresso promotie weerstaan? Dan zit je waarschijnlijk wel boven de eerder genoemde tweeënhalve tas per dag. Houd er rekening mee dat dit slechts een gemiddelde is en dus kinderen en mensen die geen koffie drinken (wie zijn dat eigenlijk?) het cijfer behoorlijk naar beneden trekken.

Geef een antwoord