De feestjes na de feestdagen

De feestdagen zitten er weer op en wat hebben we ervan genoten. Tafels vol hapjes, snacks en flessen wijn, en gezellig met anderen tijd doorbrengen, of dit nu familie, vrienden of collega's zijn. Tijdens deze donkere dagen houden we onszelf graag bezig en maken we onszelf graag happy. We hangen lampjes in de boom met Kerst, steken siervuurwerk af met Nieuwjaar, en vergeten tussendoor niet oliebollen te eten en met champagne te proosten.
Sommige mensen zijn al vanaf in de middag met elkaar samen, blijven logeren en koken samen, maar niet iedereen heeft een familie om op terug te vallen. Kerst en Nieuwjaar kunnen moeilijke periodes zijn voor sommige mensen, omdat zij bijvoorbeeld te kampen hebben met een substantie of gokverslaving. Hier is hulp voor beschikbaar dus wees niet bang deze te vragen.

Zowel met Kerstmis als met Nieuwjaar zijn er veel feestjes, drank, muziek en saamhorigheid. Met Nieuwjaar is het gebruikelijk oliebollen en appelbeignets te eten, terwijl je op stipt 12 uur in de nacht proost op het nieuw jaar. Als het goed is heb je nieuwe voornemens bedacht waaraan je je wilt gaan houden, zoals regelmatig gaan sporten, iets meer afvallen, meer tijd met vrienden of familie doorbrengen, of bijvoorbeeld meer sparen.
Het gehele thema van de maand December staat in het teken van eten, drinken, cadeautjes en glitters. Het staat voor die reden dan ook bekend als 'de dure maand' !

Een oplossing hiervoor is 'Secret Santa', waarbij je een lootje trekt en één cadeautje koopt voor degene die je hebt getrokken. Ook zit er een spendeerlimiet op. Dat scheelt nogal voor de portemonnee! Maar in een gezin met kinderen gebeurt dit vaak niet (zeker niet met jonge kinderen). Dan kopen de ouders gewoon cadeautjes voor de kinderen.
Wat ook veel voorkomt zijn de dineetjes. Een paar gangen, iedereen die een gang meeneemt, hapjes, snacks, noem maar op. Met Kerst en Nieuwjaar kan het eten niet op. Garnalen in cocktailsaus, konijn, kip, rund of eend als hoofdgerecht en natuurlijk viennetta ijs als toetje.
En dan volgt het échte feest!

Voor hen die niet te oud, moe, of anderszins verhindert zijn, volgt na het diner het feest. Tijd om de glitterjurk aan te trekken en het strikje recht te trekken want het is tijd om uit te gaan. Met Kerst en Nieuwjaar wemelt het overal van de feestjes, want iedereen is vrij en iedereen heeft iets te vieren. De clubs zijn overvol, de straten zijn druk en de prosecco loopt door de straten. In Januari begint dan het echte leven weer, ook met echte feestjes.
Vergeet niet, de kater komt later!

Tot volgend jaar.

 

 

Geef een reactie