Wat moet je weten over tweedehandswagens?

Vandaag de dag zijn er verschillende mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een nieuwe wagen. Een volledig nieuwe wagen past niet altijd binnen je budget, waardoor veel mensen kiezen om een tweedehandswagen aan te kopen. Aan een tweedehandswagen zijn er zowel voor- als nadelen verbonden.

Welke documenten heb je nodig bij een tweedehandswagen?

Bij de aankoop van een tweedehandswagen heb je de mogelijkheid tussen een particuliere verkoper en een gespecialiseerde dealer of garage. Hou er rekening mee dat je bepaalde documenten nodig hebt wanneer je een wagen koopt. De kans is groot dat een garage hier meer kennis over heeft dan een particuliere verkoper. 

Kijk dus zeker na of de verkoper de originele factuur kan voorleggen. Daarnaast moet je ook over het gelijkvormigheidsattest en het keuringsattest beschikken. Een gelijkvormigheidsattest toont aan dat het voertuig voldoet aan alle technische en wettelijke voorschriften. Een keuringsattest geeft aan dat een wagen gekeurd is en dus volledig in orde is. Bij een verkoop mag het keuringsattest niet ouder zijn dan twee maanden. Een Car-Pass is ook verplicht bij de verkoop van een tweedehandswagen. Dit geeft de kilometerhistorie van de wagen weer. Een laatste document is de aanvraag tot inschrijving, dit is het roze formulier waarmee je de aanvraag doet voor het inschrijvingsbewijs van je auto.

Voor- en nadelen van een tweedehandswagen

Zoals hierboven al is vermeld, hebben tweedehandswagen zowel voordelen als nadelen. Het grootste voordeel is dat er een groot aanbod is in tweedehandswagen. Zoek je een opel tweedehands of een fiat 500 tweedehands? Je vindt alle automerken op de tweedehandsmarkt. Een ander groot voordeel van een tweedehandswagen is dat je wagen meteen beschikbaar is. Na de afronding van alle administratie kan je meteen met je wagen naar huis rijden. Bij nieuwe wagens moet je soms nog weken of maanden wachten tot de wagen is geproduceerd. Dit is geen ideale situatie wanneer je snel een nieuwe auto nodig hebt. 

Ondanks dat je zonder problemen een opel tweedehands of een fiat 500 tweedehands zal vinden, neem je ook een risico wanneer je een tweedehandswagen koopt bij een particuliere gebruiker. Een wagen moet altijd wel gekeurd zijn voor gebruik, maar je hebt nooit alle kennis van de wagen. Je weet bijvoorbeeld niet of er al grote kosten aan zijn geweest of niet. Indien enkel een tweedehandswagen binnen je budget past, wordt er toch aangeraden om deze bij een dealer of een garage aan te kopen. Deze is vaak iets duurder in aankoop, maar je hebt wel minstens een jaar garantie. Daarnaast mag je gerust zijn dat een garage enkel een auto verkoopt die volledig in orde is. 

Geef een antwoord